Met het oorspronkelijke project Zorgtalent hoeven mensen die in de zorg willen werken niet de gehele opleiding te volgen, maar slechts een deel van een erkende opleiding. Met het mbo-certificaat dat ze hiermee halen, zijn ze gekwalificeerd om in zorg en welzijn te werken.
AVANT (10 samenwerkende VVT-organisaties in de Bollenstreek) heeft dit verder uitgebouwd, waarbij een integrale, oordeelvrije benadering voorop staat. En integraal betekent dat vanaf recruitment tot aan behoud van de nieuwe medewerker gekeken is wat er nog ontwikkeld moet worden . Aan het begin is dan ook ‘de reis’, die de nieuwe medewerker maakt, in kaart gebracht met alle betrokken. De oordeelvrije systemische manier van kijken, ontwikkeld door Siets Bakker, geldt steeds als grondlegger van de nieuwe ontwikkelingen.
Door Avant-brede afspraken te maken heeft iedere organisatie hier kleur aan gegeven. Binnen het project was ook de wens om nieuwe leermethoden in te zetten die ondersteunend zijn aan de huidige medewerkers. Zo wordt de onboarding ondersteunt door een app van Primio, wat gebaseerd is op micro-learning. Deze micro-learning is ook terug te vinden in de Blended Leerlijn van RMMBR voor werkbegeleiders/teams/leercoaches.
Zij merken dat organisaties en medewerkers energie krijgen van dit project en zien ook de meerwaarde. Ze geloven erin en het is ‘gemakkelijk’ te realiseren zolang de focus maar gelegd wordt op de implementatie en borging. Inmiddels zijn de eerste mensen die deze opleiding hebben gevolgd, daadwerkelijk ingestroomd in een baan. In 2024 liggen de speerpunten op het betrekken van de informele zorg, het behoud van de nieuwe medewerkers maar zeker ook de uitbreiding van de mbo-certificaten zodat een nieuwe medewerker echt op Expeditie kan gaan met een persoonlijke leerroute. Daar is Menskracht (bedrijfsopleidingen en volwassenonderwijs van ROC Mondriaan) een belangrijke speler in, via het Praktijk Gestuurd Leren (PGL).