Impactmakerprijs 2024

De Impactmakerprijs is er voor de meest inspirerende en impactvolle beweging binnen de sector. We zoeken een bredere beweging, waarbij men geïnspireerd is geweest door initiatieven van anderen en dit succesvol heeft vertaald naar de eigen organisatie. Natuurlijk met behulp van zeggenschap vanaf de werkvloer! De aanmelding voor de Impactmakerprijs 2023-2024 is inmiddels gesloten.

De Impactmakerprijs bestaat al langer: maar liefst drie winnaars gingen je voor. Maar dit keer pakken we het anders aan. Waar eerst organisaties zich konden aanmelden die een origineel nieuw initiatief hadden opgezet, zoeken we nu organisaties die een initiatief van een ander succesvol hebben gekopieerd. Want het delen van goede voorbeelden, het met elkaar verder brengen van waardevolle initiatieven, het verbeteren van ideeën en daarmee impact maken: dat is waar de Impactmakerprijs voor staat.

Voorwaarden

Om deel te nemen moet jouw beweging voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Je hebt gebruik gemaakt van een bestaand idee.
  • Je hebt een vertaalslag gemaakt naar je eigen organisatie.
  • Medewerkers uit het primaire proces hebben zeggenschap gehad over de beweging.
  • Er is grote impact gemaakt: bij voorkeur zelfs breder dan alleen in je eigen organisatie.
  • De beweging heeft een positief effect op de arbeidsmarkt in zorg en welzijn.

Je bent uitgesloten van deelname als:

  • Het een initiatief is enkel bestaand uit een onderwijsorganisatie.
  • Je een organisatie bent met een winstoogmerk.
  • Je eerder hebt deelgenomen met hetzelfde initiatief.

Proces

Alle inzendingen worden beoordeeld op onze criteria door een werkgroep. Daarna worden door inhoudelijk experts van de twaalf regionale werkgeversorganisaties verenigd in RegioPlus vijf genomineerden gekozen. Deze vijf genomineerden krijgen van ons een cursus storytelling. Met deze opgedane kennis wordt er bij hen op locatie een mooie video opgenomen waarin de beweging goed in beeld wordt gebracht.

Daarna worden alle genomineerden beoordeeld door een jury. Deze jury kiest de winnaar voor de Impactmakerprijs 2023/2024. De jury kiest de winnaar zorgvuldig en heeft ongetwijfeld vragen over je beweging. We vragen je daarom om beschikbaar te zijn deze vragen te beantwoorden aan de jury in een korte videocall.

Naast de juryprijs wordt er ook een publieksprijs uitgereikt. De video’s van alle genomineerden worden verspreid door het Actie Leer Netwerk, RegioPlus en het ministerie van VWS. Op basis van deze video’s kan het grote publiek stemmen op hun favoriet.

Er zijn een aantal momenten waarop we op de medewerking/aanwezigheid rekenen van de genomineerden. Het gaat om:

  • Een storytelling workshop op 10 juni in Utrecht.
  • Medewerking aan opname video’s over jouw initiatief op locatie tussen 17 en 28 juni (exacte datum wordt in overleg bepaald).
  • Het online beantwoorden van vragen tijdens het juryberaad door middel van een videocall op 26 september.
  • Je aanwezigheid bij de uitreiking van de prijs op 10 oktober in het midden van het land.

Live uitreiking

Zowel de juryprijs als de publieksprijs worden uitgereikt tijdens een live event. We vragen je om bij dit event aanwezig te zijn om te komen pitchen over jouw beweging en misschien wel de prijs in ontvangst te nemen!

De prijs

Als je de juryprijs of de publieksprijs wint, dan mag jij jezelf en jouw organisatie een jaar lang dé Impactmaker 2023/2024 noemen. Daarnaast win je:

  • De titel en bokaal Impactmaker 2023/2024.
  • Een dag een stoelmasseur op locatie voor jouw team.
  • Tijdens het hele impactmakerjaar kun je gebruik maken van de expertise van de professionals bij het Actie Leer Netwerk en RegioPlus.

Daarnaast ontvangen alle genomineerden een cursus storytelling en wordt er een professionele video over jouw initiatief en organisatie gemaakt.

De Impactmakerprijs is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), RegioPlus en het Actie Leer Netwerk. Door de kennis en ervaringen van initiatieven en bewegingen te delen, leert de sector dat door anders te werken, werken in de zorg efficiënter en aantrekkelijker wordt voor bestaande en toekomstige medewerkers. Daar zijn we trots op en daarom zorgen we voor landelijke en regionale bekendheid binnen en buiten de sector.

Jury

Elke zorg- of welzijnsorganisatie die in 2023/2024 een vernieuwend arbeidsmarktproject heeft opgezet, maakt kans. Er zijn wel een aantal belangrijke voorwaarden; door het initiatief moeten echt verbeteringen op de werkvloer zijn ontstaan en het moet goed vertaalbaar zijn naar andere organisaties. Dan maakt het initiatief echt impact en heeft het een positief effect op het terugdringen van personeelstekorten in de sector zorg en welzijn.

Vakjury
De volgende juryleden komen op 26 september bij elkaar om te bepalen welk initiatief volgens hen de impactmakerprijs 2023/2024 moet winnen:

Maartje Backx, docent Sevagram
Romy Waanders, persoonlijk begeleider Stichting wooninitiatief Moier
Marieke Tetteroo, lid VWS klankbordgroep
Winny Schuitemaker, docent en onderzoeker HU innovatie in zorg en welzijn
Dick van Duijn, lid Raad van Bestuur Zorgpartners

Publieksjury
De publieksjury bestaat uit het brede publiek. Iedereen die wil, mag tussen 26 augustus en 8 oktober via deze website stemmen op zijn favoriete initiatief.

Genomineerden

Genomineerden voor de Impactmakerprijs 2023/2024

Project Zorgtalent naar ZorgExpeditie

Met het oorspronkelijke project Zorgtalent hoeven mensen die in de zorg willen werken niet de gehele opleiding te volgen, maar slechts een deel van een erkende opleiding. Met het mbo-certificaat dat ze hiermee halen, zijn ze gekwalificeerd om in zorg en welzijn te werken. 

AVANT (10 samenwerkende VVT-organisaties in de Bollenstreek) heeft dit verder uitgebouwd, waarbij een integrale, oordeelvrije benadering voorop staat. En integraal betekent dat vanaf recruitment tot aan behoud van de nieuwe medewerker gekeken is wat er nog ontwikkeld moet worden . Aan het begin is dan ook ‘de reis’, die de nieuwe medewerker maakt, in kaart gebracht met alle betrokken. De oordeelvrije systemische manier van kijken, ontwikkeld door Siets Bakker, geldt steeds als grondlegger van de nieuwe ontwikkelingen. Lees en kijk verder

Blended werken bij Incluzio 

Incluzio ondersteunt inwoners in wijken en buurten, samen met gemeenten en partners.  Een toename van de zorgvraag en tegelijkertijd schaarste aan personeel maken dat Incluzio zoekt naar mogelijkheden om mensen te kunnen blijven ondersteunen. Daarnaast streeft Incluzio ernaar om mensen nog beter te helpen, op een manier die aansluit bij de behoefte van de inwoner. Om dit in de praktijk te realiseren zijn we volop bezig met de transformatie naar “blended care”. Dit is de inzet van digitale hulpmiddelen (e-health) in combinatie met fysieke ondersteuning aan inwoners. Lees en kijk verder

Stichting team toekomst, kansgelijk opgroeien 

Stichting team toekomst heeft als ambitie in 2030 alle kinderen in Rotterdam Delfshaven kansgelijk te laten opgroeien. Dit doen ze door nu een kansongelijke aanpak in te zetten om kansgelijkheid te creëren. Dat houdt in dat ze zicht hebben op alle kinderen en gezinnen in de wijk en dat degenen die hulp nodig hebben, dat ook krijgen. Moeders in de wijk worden geselecteerd en opgeleid als social workers. Zij krijgen een betaalde baan en begeleiden gezinnen, hebben hun vertrouwen en hebben een voorbeeldfunctie in de wijk. Lees en kijk verder

Lerend netwerk: bekwaam is inzetbaar, Beweging 3.0 

Met het project Bekwaam is inzetbaar willen we een bijdrage leveren aan het oplossen van de krapte op de arbeidsmarkt bij Beweging 3.0 en daarmee in de ouderenzorg.
Daarnaast wil Beweging 3.0 huidige medewerkers behouden door in bekwaamheid alleen dat te vragen wat er daadwerkelijk nodig is voor mensen met een ondersteuningsvraag. Dus niet meer lange lijsten met verpleegtechnische vaardigheden die je niet gebruikt maar kennis en deskundigheid die er echt toe doet. Ook gaat het over instroom van nieuwe medewerkers zonder zorgachtergrond. Wat heeft je interesse, waar ligt je talent en wat heb je nog nodig om je werk goed te kunnen uitvoeren?

Werkplezier en zeggenschap van medewerkers is hierin een belangrijke voorwaarde, ontwikkelen moet leuk zijn en er ook direct toepasbaar zijn. Dat kan door niet meer uit te gaan van ‘bevoegd is bekwaam’, maar van ‘bekwaam is inzetbaar’. Lees en kijk verder

Een ecosysteem voor sociale robots 

Het ecosysteem Onze Buddy’s transformeert de zorg door sociale robots als collega’s van zorgmedewerkers te introduceren. Sociale interactie en menselijke connectie zijn essentieel voor het welzijn van cliënten en zorgverleners. Door sociale robots in te zetten, bevorderen we sociale innovatie en stellen we de waarde en kennis van zorgmedewerkers centraal, wat hen helpt te groeien in hun professionele rol. 

Het programmeren van onze sociale robots is eenvoudig en kan door zorgmedewerkers zelf worden gedaan. Hierdoor kunnen robots perfect worden aangepast aan de specifieke behoeften en wensen van cliënten, wat resulteert in een tijdsbesparing van tot wel 60 minuten per dag per cliënt. Deze besparing biedt zorgmedewerkers meer ruimte voor persoonlijke aandacht en draagt bij aan hun werkgeluk. Lees en kijk verder

Bekijk de genomineerden van 2020, 2021 en 2022:

2022

2021

2020

Vakjury- en Publieksprijs

Stem nu op jouw favoriete initiatief voor de Publieksprijs van de Impactmakerprijs 2023/2024

Lees hier welk initiatief de Vakjury- en de Publieksprijs in 2022 heeft gewonnen.