FAIR staat niet alleen voor ‘Flexibele Arbeidsinzet In de Regio’, maar ook voor het gedachtegoed achter dit project: fair, eerlijk en transparant werken. Via FAIR worden zzp’ers verbonden aan zorgorganisaties zonder dat zorggeld verloren gaat aan commerciële bemiddeling. Fijn voor iedereen, want zzp’ers houden zelf de gewenste regie over hun werk. Het uiteindelijke doel is om door te groeien naar regionaal werkgeverschap. Bovendien staan al meerdere regio’s klaar om dit concept ook te omarmen. FAIR is dus een echte koploper!
Eerlijke verbinders in de zorg
Steeds meer zorgprofessionals gaan als zzp’er aan de slag, met name om eigen regie te hebben over wanneer en hoeveel zij werken. Tegelijk spelen steeds meer bemiddelings- en uitzendbureaus hierop in door de zzp’ers aan zorgorganisaties te verbinden. Zonde, want zo gaat onnodig veel zorggeld verloren aan commerciële bureaus. Dat kan en moet anders, besloten de initiatiefnemers achter FAIR in de regio Brabant. Zij richtten samen een coöperatie op, waarbij 24 zorgorganisaties actief diensten uitzetten via een gezamenlijk systeem. Archipel Zorggroep Eindhoven en Vitalis Woonzorg Groep ondertekenden als samenwerkingspartners voor de oprichting van de coöperatie. Hier kiezen 300 aangesloten zzp’ers dagelijks diensten uit. De regie op het organiseren van flexibele arbeid ligt weer waar het hoort: bij de zorgorganisaties.
Werkwijze
FAIR verbindt deze zzp’ers aan de zorgorganisaties zonder commerciële bemiddelingskosten. Zo blijft het zorggeld dus in de zorg. Het systeem maakt een match op basis van tarief en kwalificaties. ZZP’ers kiezen vervolgens zelf welke diensten zij willen invullen, en behouden dus controle over hun inzet. En er is financiële zekerheid: FAIR let erop dat facturen op tijd aangeleverd en betaald worden.
Een zzp’er wordt voor inschrijving bij FAIR ook getoetst op diploma’s, bijscholingen, certificaten en gedrag. Dit duidelijke systeem zorgt voor zekerheid: de werkvloer kan op deze zzp’er bouwen, omdat ze zeker weten dat deze betrouwbaar is en kwaliteit levert. Er is stabiliteit doordat dezelfde, betrouwbare, goed opgeleide gezichten op de werkvloer staan.
Het ontstaan van FAIR Brabant
Het verhaal van FAIR begon in 2021. Toen startten acht Zuid-Limburgse VVT-organisaties een werkgroep. De projectgroep bestond uit een projectleider en (HR-)professionals van de betrokken organisaties, werkgeversorganisatie Zorg aan Zet en het Ministerie van VWS. In deze eerste fase heeft deze groep de kaders wat betreft ondernemings-, fiscaal- en arbeidsrecht onderzocht.
Nadat de eerste fase doorlopen was met bestuurders in Zuid-Limburg, is het concept vervolgens omarmd in Zuidoost Brabant. Er werd een coalition of the willing opgezet in deze regio. Die will bleek er te zijn: er deden maar liefst 24 zorgorganisaties uit verschillende branches mee. Vanuit deze groep zijn de coöperatie en FAIR Brabant opgericht.
Om deze coöperatie op te richten, dien je minstens twee leden te hebben die willen tekenen voor oprichting. ‘Dat vergt lef’, aldus interim projectleider/-directeur Roxan Remmers, ‘Archipel en Vitalis hebben door te tekenen voor oprichting van de coöperatie zich verbonden aan een bedrijf wat op dat moment nog helemaal ontwikkeld moest worden. Het was spannend óf en hoe snel het zou gaan lopen en wat de reacties in het veld zouden zijn. Zonder zorginstellingen die bereid zijn zich dapper op te stellen en voorop te gaan in toekomstgerichte en innovatieve ideeën, had FAIR nooit bestaan.’
Zodra de coöperatie opgericht was en FAIR Brabant van start kon sloten de andere ‘early believers’ uit de regio aan. Ook zij toonden lef en bereidheid door hun diensten uit te zetten bij een bedrijf wat zich nog niet bewezen had, omdat ze, met ons, geloofden dat samenwerken beter is dan concurreren. In 2023 is de implementatie gestart. De ervaringen van het concept worden momenteel geëvalueerd, waardoor de aanpak geoptimaliseerd wordt. Het plan is om op korte termijn te gaan opschalen in de rest van het land.
Succesfactoren
Wat FAIR tot een succes maakt is het bestuurlijk commitment gecombineerd met een sterke projectleidersrol. Mét een dosis lef, want: aan het begin waren lang niet alle kaders uitgewerkt. Dit blijkt juist een succesfactor van het concept. Er was ruimte om al doende te leren. Bijvoorbeeld dat het zonder commitment op bestuurlijk niveau trekken aan een dood paard is en dat inhuren van adviesbureaus niet altijd helpend was: deze haakten in de loop van het adviestraject steeds meer adviseurs aan, waardoor het onnodig complex en duur werd. Dat terwijl de centrale gedachte achter FAIR juist het behouden van zorggeld voor de zorg is!
Ook het opdelen in twee fases is belangrijk geweest voor FAIR. Na de oriëntatiefase met de oorspronkelijke opdrachtgevers in Zuid-Limburg is het project doorontwikkeld met een nieuwe groep in Zuidoost Brabant. Deze groep had frisse motivatie en dit gaf het project een nieuwe boost.
Regionaal werkgeverschap
De toekomstdroom van FAIR is regionaal, collectief werkgeverschap. Het ontwikkelde samenwerkingsverband en systeem van FAIR lijken hier de ideale basis voor. Lang niet alle zzp’ers beginnen namelijk voor zichzelf omdat ze ook daadwerkelijk ondernemer willen worden. Hun doel is om regie te krijgen op de eigen tijd en inzet. Een regionale loondienstconstructie zou dit ook kunnen bereiken, waarbij deze mensen bovendien beter verzekerd zijn.
Het doel van FAIR is om in de toekomst drie groepen medewerkers in zorg en welzijn te hebben: medewerkers in vaste loondienst van een zorgorganisatie, ondernemers die als zzp’er aan de slag zijn via FAIR en medewerkers die in loondienst zijn bij FAIR en regionaal werken.
Aangesloten organisaties
- SZW zorg.nl
- Glorieuxpark
- Regionaal Autisme Centrum
- Amaliazorg ouderenzorg
- Anna Ouderenzorg
- Anna Ziekenhuis
- Neos
- Savant Zorg
- De Zorgboog
- Trend Zorg Veldhoven
- Severinus
- Catharina Ziekenhuis
- Lunet
- Libranet
- Samen Verder
- ZuidZorg
- Valkenhof
Meer lezen?
- Bekijk de website van FAIR Brabant
- FAIR heeft een videoreeks met 4 afleveringen over het ontstaan van het concept gemaakt. Deze zijn te vinden op de website van FAIR Brabant. Bekijk hier de eerste.
- Artikel Skipr: Ook noordelijke zorgorganisaties starten regionale zzp-pool
- Zorgvisie: Flexpool FAIR spoort met AI identiteitsfraude zzp’er op