Wat gebeurt er als er een “outsider” — iemand zonder zorg- en welzijn diploma, bijvoorbeeld een ex dakloze of een kunstenaar — 2 jaar lang betrokken wordt bij een cliënt met moeilijk verstaanbaar gedrag in een hooggespecialiseerde zorg setting? Wat valt de outsider op, wat doet de outsider en wat kunnen we daarvan leren?
Om die vraag te onderzoeken vormden het Centrum voor Consulatie en Expertise samen met VUmc Metamedica, de Universiteit voor Humanistiek, 6 zorgaanbieders, opleidingen Social Work en Verpleegkunde en de AVG-opleiding een driejarig samenwerkingsverband: WAVE.
Gustaaf Bos over Project Wave
Verdeeld over 6 zorgaanbieders starten mensen zonder ervaring in de zorg – maar mét relevante kennis en ervaring op andere levensgebieden – als outsider-onderzoeker. Zij verbinden zich aan de situatie en de betrokkenen door langdurig te observeren en mee te doen.
In deze podcast vertelt Gustaaf Bos over de ervaringen uit het project waarbij bijzondere thema’s en lessen naar boven zijn gekomen. Wat betekent het “hele” mens zijn in de professionele zorg setting? Hoe blijven we samen onderzoekend en nieuwsgierig? Hoe gaan wij om met onderwerpen zoals eenzaamheid, angst en twijfel bij verwanten en professionals? En wat gebeurt er met onze persoonlijke betrokkenheid zodra we onze functies vast zetten in een structuur? De outsiders uit het project WAVE dagen de zorg organisaties uit door fris te denken en anders te doen.
Luister hieronder naar de podcast: