Over Winny
Wie ben je als persoon?
Mijn naam is Winny Schuitemaker en woon met mijn gezin in Amersfoort. Ik ben werkzaam als docent en onderzoeker bij de Master Innovatie in Zorg en Welzijn aan de Hogeschool Utrecht.
Wat is voor jou persoonlijk belangrijk?
De vraag wat kwaliteit van zorg betekent en het vergroten van zowel eigen autonomie als dat van mijn medemens is een rode draad door mijn leven. Ik ben in 1984 afgestudeerd als verpleegkundige aan de HBO-V. Er was in deze tijd nog geen kwaliteitssysteem in de zorg. In het ziekenhuis bepaalden de artsen en de hoofdverpleegkundige de kwaliteitsnormen. Hierdoor kreeg kwaliteit van zorg een eigen betekenis en ontstond er ongelijkheid. Dit verbaasde mij en ik zet mij actief in om te zoeken naar mogelijkheden en groei. Gelukkig zijn er al een flink aantal jaren kwaliteitssystemen al zegt dat ook niet alles over de kwaliteit van zorg die we bieden. De introductie van het kwaliteitssysteem heeft wel gemaakt dat de zorg meer extern gericht is en we meer zijn gaan nadenken over gemeenschappelijke kwaliteitsnormen. Dit heeft ook geleid tot meer verbetertrajecten. Ik werkte een aantal jaren als beleidsadviseur en het viel op dat er (wel erg) veel projecten en verbeteracties in de zorg liepen. Wanneer je de aandacht zo verdeeld is het moeilijk om vervolg te geven aan de uitkomsten van een project, niet alleen de implementatie maar ook de disseminatie hiervan. Uitkomsten bleven veelal geïsoleerd en werden niet door andere teams opgepikt. Dat intrigeert mij. Waarom slaagt een verandering wel of niet en kun je dit voorspellen en beïnvloeden ? Dit is waar ik mij als docent verander- en implementatiemanagement mee bezig hou.
Wie of wat inspireert je?
In mijn werkzame leven word ik gedreven door het maken van impact. Eerst op kleine schaal, door te ondersteunen van patiënten, cliënten naar het zoeken naar mogelijkheden. En later als leidinggevende, waardoor ik ook invloed kon uitoefenen op de betrokken teams en hun werkomstandigheden. Het opbouwen en onderhouden van een netwerk is essentieel in de uitwisseling van informatie. Om meer grip te krijgen in hoe de uitkomsten van projecten beter ingebed en verspreid kunnen worden ben ik mij verder gaan verdiepen in de bedrijfskundige aspecten in de zorg. Ik heb mij gespecialiseerd in verander- en implementatiemanagement. Gemiddeld 130 studenten stromen jaarlijks in en voeren in hun tweede studiejaar een verbeter- / innovatietraject uit. Deze trajecten zijn een grote inspiratiebron voor mij. Het is prachtig om te zien wat oud-studenten in beweging hebben gekregen en daarmee een positieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van hun cliënten/patiënten.
Wat voor een werk doe je en waar werk je?
Naast het docentschap ben ik geïnteresseerd in (en doe onderzoek) in welke factoren de multidisciplinaire samenwerking beïnvloeden en welke implementatiestrategieën hierop aansluiten om te komen tot gepersonaliseerde zorg. Een deel van deze factoren komen voort uit de arbeidsomgeving.
Wanneer heb jij voor het laatst impact gemaakt en waarmee?
Eigenlijk hoop ik dat ik dagelijks impact maak door studenten te stimuleren om mee te denken in verbetertrajecten en door onderzoek te doen naar effectieve implementatiestrategieën om te komen tot multidisciplinaire samenwerking.
Over de Impactmakerprijs
Je maakt dit jaar onderdeel uit van de vakjury. Waar ga je op letten bij het beoordelen van de genomineerden? Waarom juist daarop?
Ik vind het een eer om als vakjurylid mee te mogen doen aan de impactmakerprijs, zeker omdat de focus dit jaar ligt op het succesvol kunnen toepassen van een Best Practice. We weten dat een Best Practice meestal niet één op één overgenomen kan worden. Wat werkt in die ene context en gebruikers werkt soms niet in een andere context. Implementeren doe je door rekening te houden met verschillende perspectieven. Niet alleen de innovatie zelf, maar ook de context, de gebruikers en de organisatie (cultuur) zijn voor belang voor een succesvolle implementatie. Het op maat maken van een Best Practice voor de eigen situatie is rekening houden met deze perspectieven. Hier zal ik in de beoordelen op letten.
Wat vind jij de meerwaarde van de Impactmakerprijs?
De impactmakersprijs is een mooie gelegenheid om goede en werkzame initiatieven zichtbaar te maken voor een breder publiek. Om te zorgen dat het initiatief ook elders kan worden benut is verspreiding daarvan en enthousiasmeren nodig. En dat is precies wat er met door de impactmakerprijs gebeurt.
De Impactmakerprijs gaat dit jaar, anders dan voorheen, naar een organisatie die een initiatief van een ander succesvol heeft gekopieerd. Hoe belangrijk is het dat initiatieven breder worden ingezet?
We moeten vooral leren van welke factoren van invloed zijn op het succesvol kopiëren van een Best Practice. Het scheelt tijd en budget wanneer “we niet opnieuw het wiel hoeven uit te vinden”. Tegelijkertijd is klakkeloos kopiëren meestal niet de oplossing. We kunnen hierbij gebruik maken van de geleerde lessen, wat werkt wel en niet in de eigen context.
Welke boodschap wil jij de genomineerden meegeven?
Hoe mooi is het dat het Actie Leer Netwerk ons een platform biedt waar in we van en met elkaar leren. En nog mooier is dat jullie als genomineerden ons de mogelijkheid geven om een kijkje in jullie keuken te geven. Ik wens jullie allemaal veel succes en zie nominatie al als een mooie stap om zichtbaarheid te geven aan je/jullie initiatief.