Over Romy
Wie ben je als persoon?
Ik ben Romy; bevlogen, energiek, ik heb mijn hart op de tong, ik maak moeilijke zaken graag simpel, heb een gezonde dosis humor en heb hart voor de mensen om mij heen. Ik ben dol op mijn man en kinderen, ben graag buiten en vaak te vinden in de keuken.
Wat is voor jou persoonlijk belangrijk?
Ik hecht als persoon veel waarde aan zingeving, ontwikkeling, beweging en plezier hebben in wat ik doe. Zowel op mijn werk als thuis in mijn gezin ben ik graag in beweging en kijk ik met een positieve blik om me heen.
Wie of wat inspireert je?
Ik raak vaak geïnspireerd door de mensen om mij heen, het meest vaak nog door de mensen waar ik mee werk. De obstakels die zij soms dagelijks moeten overwinnen, de hulp waar zij afhankelijk van kunnen zijn. Ga er maar aan staan denk ik dan, en dan toch doorzetten en iets moois van je leven maken. Heel inspirerend vind ik dat! Ook mijn kinderen zijn een grote bron van inspiratie, zo onbevangen en in het moment als zij kunnen zijn. Een goede reminder om elke dag zo in leven te staan.
Mijn levensvriend René is al jaren een bron van inspiratie, hij herinnert me er altijd aan om even stil te staan, om me heen te kijken, en oog te hebben voor de kleine dingen.
Wat voor een werk doe je en waar werk je?
Ik werk als persoonlijk begeleider A (coördinerend begeleider) voor Stichting Moier. Dit is een ouderinitiatief in Roelofarendsveen waar 12 volwassenen wonen met een vorm van autisme en/of een verstandelijke beperking.
Stichting Moier is een samenwerkingspartner van Woondroomzorg. Woondroomzorg biedt in samenwerking met (kleinschalige) ouderinitiatieven zorg op maat. Ik begeleid met veel plezier bewoners, coach het team en werk graag samen met ouders/wettelijk vertegenwoordigers.
Hiernaast werk ik ook als gespreksleider Moreel beraad binnen Woondroomzorg. Ik leid beraden bij verschillende teams waar ethische dilemma’s spelen. Ook dit vind ik ontzettend leuk om te doen. Hiermee kan ik echt impact maken op de manier van denken, werken en de zorg die wij leveren vanuit Woondroomzorg.
Wanneer heb jij voor het laatst impact gemaakt en waarmee?
Ik denk dat je de term impact niet moet onderschatten, maar ook zeker niet moet overschatten. Impact maken kan iedereen, ook met kleine dingen kun je grootse impact maken. Zeker in de zorg.
Impact maken op mijn werk probeer ik elke dag. Dit doe ik door mijzelf af te vragen of het nog het juiste is wat ik doe. Wat draagt het bij voor de ander en eerlijk aan bewoners en collega’s te vragen wat voor hun geluk is en hoe we hier samen naartoe kunnen werken.
Thuis heb ik de meeste impact gemaakt door mijn kinderen op deze wereld te zetten, wat een impact heeft dat! Een grote verrijking en leuke uitdaging in ons gezinsleven
Over de Impactmakerprijs
Je maakt dit jaar onderdeel uit van de vakjury. Waar ga je op letten bij het beoordelen van de genomineerden? Waarom juist daarop?
Ontzettend leuk dat ik dit jaar deel mag uitmaken van de jury, wat een eer! Ik zal vooral letten op de praktische uitvoerbaarheid van de ideeën en op welke manier het de doelgroep en zorgverleners echt ten goede komt.
Wat vind jij de meerwaarde van de Impactmakerprijs?
In de zorg wordt keihard gewerkt en gezorgd op allerlei manieren. Van belang is om elkaar te blijven motiveren, inspireren en alert te blijven op hoe we het werken in de zorg vorm geven. De impactmakersprijs biedt een platform voor inspirerende ideeën die een bijdrage kunnen leveren aan het ontstaan van organisaties waar zorgverleners met plezier naar hun werk gaan. Waar zij zich kunnen ontwikkelen en persoonlijk kunnen ontplooien.
De Impactmakerprijs gaat dit jaar (anders dan voorheen) naar een organisatie die een initiatief van een ander succesvol heeft gekopieerd. Hoe belangrijk is het dat initiatieven breder worden ingezet?
Binnen de zorgsector kunnen we zoveel van elkaars voorbeelden en initiatieven leren! Door elkaar te modelleren, elkaar te onderzoeken en elkaars initiatieven te gebruiken als voorbeeld. Om deze vervolgens ook nog te verbeteren en te implementeren. Hierdoor krijgen goede ideeën een veel groter draagvlak en kunnen er meer mensen van profiteren.(Beter goed gejat, dan slecht bedacht zullen we maar zeggen.) Hiermee kunnen we echt impact maken op het werken in de zorg. Een echte win-win situatie. Anders werken is nodig om de sector gezond te houden.
Op welke manier proberen jij en de organisatie waarvoor je werkt anders te werken?
Na (al best wat) jaren werken in de zorg binnen verschillende zorginstellingen was ik op zoek naar een organisatie die beter aansloot bij mijn visie op het werken in de zorg. In WoondroomZorg vond ik een fijne werkgever waarin veel vrijheid is voor eigen inspiratie en ideeën vanuit medewerkers en er gewerkt wordt vanuit de bedoeling. Werken vanuit de bedoeling betekent dat de zorgverlening altijd voorgaat en niet de eisen vanuit systemen of protocollen. Het uitgangspunt van de zorgverlening is dat de zorgrelatie tussen de mens met een zorgbehoefte en de mens als zorgverlener voorop staat. De basis van WoondroomZorg is daarbij de regie van bewoners en ouders. Omdat de zorgrelatie van WoondroomZorg het uitgangspunt is, maakt dit WoondroomZorg een waardengedreven organisatie. Om zorgverleners te helpen de juiste keuzes te maken zijn er regelmatig moreel beraden, deze zijn zowel op teamniveau en organisatiebreed verplicht. Bij een moreel beraad wordt methodisch onderzocht welke waarden en normen spelen bij ethische dilemma’s rond de zorg. Deze moreel beraden begeleid ik met veel plezier op verschillende locaties binnen de organisatie, ik vind dit echt een grote meerwaarde voor zorgverleners.
Welke boodschap wil jij de genomineerden meegeven?
Bij voorbaat alvast bedankt voor je inzet, motivatie en bereidheid om het verschil te maken en een positieve bijdrage te leveren! Ga zo door!