Als een zorgprofessional tegen een probleem aanloopt, gaat diegene vaak naar de leidinggevende. Alstublieft, los maar op. Dat komt voort uit de onzekerheid over hoe ze het probleem moeten aanpakken, en de drukte die heerst door de waan van de dag. Het Conforte Innovatielab wordt uitgevoerd binnen de Conforte samenwerkingen met VVT-instellingen in de regio Rotterdam, en leert zorgprofessionals in de ouderenzorg het probleem zélf te onderzoeken en tot een oplossing te komen.
Problemen oplossen met Design Thinking
Het Conforte Innovatielab leert zorgmedewerkers te onderzoeken wat het daadwerkelijke probleem is: de vraag áchter de vraag. Daarnaast wordt er gekeken naar hoe je anderen kunt meenemen in het zoeken naar een oplossing, zodat deze past in het team. Dit gebeurt aan de hand van methodes gebaseerd op Design Thinking, een manier om innovatie in organisaties te versnellen. “Het mooie van onze aanpak is dat je de betrokken medewerkers echt ziet veranderen tot veranderaar,” vertelt Wilma van der Leeuw, programmamanager bij Conforte Innovatielab trots. De zorgprofessional zet zelf in fasen stappen om het probleem op te lossen en krijgt daarvoor formats, tips, theorie en een werkwijze aangereikt.
Veranderaars als ambassadeurs
“Waar normaal gesproken de problemen worden afgegeven bij de leidinggevenden, kunnen ze het nu zelf,” vertelt Van der Leeuw. “Een veranderaar wordt krachtiger en weet wat er gedaan moet worden. Ook blijven ze loyaal aan hun organisatie.” De taken van het Conforte Innovatielab worden vanzelf overgenomen door de veranderaars. De positieve werkwijze verspreidt zich als een olievlek over de zorgorganisaties. Alle geleerde lessen en opgedane resultaten worden gepubliceerd op de website van Conforte Innovatielab, zodat andere organisaties in het hele land hiervan kunnen leren.
Bekijk hieronder het interview met Wilma van der Leeuw van initiatief Conforte Innovatielab!