Over Maartje
Wie ben je als persoon?
Mijn naam is Maartje Backx en ik ben opgegroeid in het gezellige Uden, een plaats in Noord-Brabant. Inmiddels woon ik samen met mijn man en onze twee kinderen in ongeveer het smalste stukje van Nederland, namelijk in Zuid-Limburg. Dit is een prachtige omgeving waar ik erg van geniet.
Ik heb een opleidingsachtergrond waarin mijn passie voor mensen en hun ontwikkeling terug te zien is. Ik begon met de studie Sociaal Pedagogisch Werk, waarna ik me verder wilde verdiepen in hulpverleningsvormen. In Nijmegen volgde ik de opleiding Dramatherapie. Deze studie heeft me geleerd hoe krachtig en helend expressie kan zijn. Ik leerde over mezelf dat ik liever wilde bijdragen aan een leerproces waarin geen specifieke trauma’s of hulpvragen centraal stonden. Aansluitend heb ik daarom de opleiding Docent Omgangskunde afgerond. Hierdoor ontwikkelde ik de vaardigheden om anderen te begeleiden in hun persoonlijke en sociale ontwikkeling.
Wat is voor jou persoonlijk belangrijk?
Als persoon ben ik creatief en betrokken. Ik hou ervan om mensen te helpen groeien en hun eigen kracht te ontdekken. Mijn werkervaring en studies hebben me geleerd hoe belangrijk het is om naar anderen te luisteren en ze te ondersteunen op een manier die bij hen past. Ik ben iemand die graag op zoek gaat naar manieren om verbinding te maken en positieve verandering te stimuleren. In mijn vrije tijd geniet ik van de natuur, breng ik graag tijd door met mijn gezin, en houd ik ervan om creatief bezig te zijn, of het nu door middel van activiteiten, theater of andere expressie is.
Wie of wat inspireert je?
Al een tijdje loop ik met de wens om eens mee te lopen in een zorg- en/of onderwijsinstelling in Scandinavië. Ik vind het inspirerend dat zij met een innovatieve, holistische kijk naar leven, leren en groeien kijken. Hierbij staan welzijn, persoonlijke ontwikkeling en sociale integratie centraal. Daarnaast is de toegankelijkheid van zorg en onderwijs in deze landen hoog, waardoor iedereen, ongeacht achtergrond, gelijke kansen krijgt.
Betrokkenheid van de cliënt en medewerkers staat centraal. Er heerst een cultuur van samenwerking en vertrouwen tussen zorgverleners, onderwijsprofessionals en de gemeenschap, wat bijdraagt aan een integrale en positieve benadering van zorg en educatie.
Wat voor een werk doe je en waar werk je?
Ik werk bij Sevagram, een organisatie voor ouderenzorg in Zuid-Limburg. Als docent bij de afdeling HRD (Human Resources Development) richt ik me op het trainen en ontwikkelen van zorgprofessionals. Door middel van praktijkgerichte trainingen help ik mijn collega’s om hun vaardigheden te verbeteren en zich verder te ontwikkelen in hun werk met ouderen. Het doel is om de kwaliteit van zorg en het welzijn van onze bewoners continu te verbeteren. Ik vind het belangrijk om in de trainingen empathie, communicatie, mensgerichte en toekomstgerichte zorg bespreekbaar te maken. Het geeft me veel voldoening om bij te dragen aan een zorgomgeving waarin zowel onze medewerkers als de bewoners zich gezien en gewaardeerd voelen.
Wanneer heb jij voor het laatst impact gemaakt en waarmee?
Vorig jaar wonnen we met Sevagram de Impactmakersprijs met de opleiding Welzijnsverzorgende. Ik heb hierin een coördinerende rol gehad. De opleiding is geschikt voor medewerkers die vooral gericht zijn op het welzijn van onze bewoners. We leiden medewerkers op die een niveau 2 diploma hebben. Deze medewerkers willen groeien in hun werk, maar een niveau 3 opleiding is (nog) een te grote stap. De opleiding duurt ongeveer een jaar en wordt in samenwerking met het mbo aangeboden. Het resultaat zijn twee of drie mbo-certificaten. We bezoeken verschillende locaties van Sevagram, werken samen met andere organisaties en we bezoeken ons innovatielab om toekomstgericht naar de ouderenzorg te leren kijken. Inmiddels hebben 10 medewerkers de opleiding afgerond. De 13 medewerkers in de tweede lesgroep verwachten hun certificering in het voorjaar van 2025.
Over de Impactmakerprijs
Je maakt dit jaar onderdeel uit van de vakjury. Waar ga je op letten bij het beoordelen van de genomineerden? Waarom juist daarop?
Ik vind dat je impact maakt wanneer je niet enkel een initiatief kunt implementeren, maar dit ook methodisch kunt aanpakken. Is er onderzoek gedaan naar de behoefte van het initiatief? Is er daarna gekeken naar welke ideeën, oplossingen of initiatieven er al op de markt zijn? Zijn er andere ideeën uitgeprobeerd? Heeft er evaluatie of een feedbackronde plaatsgevonden? Zijn er verbeteringen doorgevoerd?
Daarnaast vind ik het belangrijk om jezelf af te vragen of het lukt om het initiatief op langere termijn vol te houden? Hoeveel ideeën worden er in de zorg geïmplementeerd waarover we over een aantal jaren niet eens meer weten dat we het geprobeerd hebben. Worden de resultaten ergens zichtbaar gemaakt? Hoe kunnen we het initiatief volhouden?
Maar misschien nog wel het allerbelangrijkste; wat levert het op voor de cliënt en de medewerkers? Uiteindelijk denk ik dat alle initiatieven een directe of indirecte positieve bijdrage zouden moeten leveren op de kwaliteit van (werken in) de zorg.
Wat vind jij de meerwaarde van de Impactmakerprijs?
Vorig jaar heb ik zelf mogen ervaren dat het een boost geeft om met het ActieLeernetwerk bezig te zijn. Niet enkel het winnen van de prijs, maar de saamhorigheid eromheen deed me goed. Ik vond het bijzonder mooi om te zien hoeveel initiatieven bijdragen aan (toekomstgerichte) zorg. Het is inspirerend om te luisteren en ervaringen met elkaar uit te delen. Een mooi voorbeeld doet volgen.
De Impactmakerprijs gaat dit jaar, anders dan voorheen, naar een organisatie die een initiatief van een ander succesvol heeft gekopieerd. Hoe belangrijk is het dat initiatieven breder worden ingezet?
Het kost veel tijd en energie om een nieuw initiatief op poten te zetten. Ik ben heel blij dat de Impactmakersprijs zich dit jaar richt op het kopiëren van initiatieven. We staan nog maar aan de voet van een berg arbeidsmarktuitdagingen. Ik denk dat het netwerken met andere organisaties en het helpen en leren van elkaar een positief effect kan hebben op deze uitdagingen. Laten we dit vooral vaker en meer met elkaar doen!
Welke boodschap wil jij de genomineerden meegeven?
Het is wat cliché… Maar het feit dat je genomineerd bent maakt al dat je impact maakt! Het winnen van de prijs is bijzonder en geeft voldoening. Het doorzetten van je initiatief is uiteindelijk hetgeen waar het om draait. Ik vind het heel waardevol om al jullie initiatieven te mogen bekijken. Het vraagt lef om het initiatief van een ander te kopiëren. Daarom geef ik de genomineerden graag allemaal een compliment! Bedankt voor jullie deelname! Jullie zijn een bijzonder mooi voorbeeld voor anderen!