Met het project Bekwaam is inzetbaar willen we een bijdrage leveren aan het oplossen van de krapte op de arbeidsmarkt bij Beweging 3.0 en daarmee in de ouderenzorg. Daarnaast wil Beweging 3.0 huidige medewerkers behouden door in bekwaamheid alleen dat te vragen wat er daadwerkelijk nodig is voor mensen met een ondersteuningsvraag. Dus niet meer lange lijsten met verpleegtechnische vaardigheden die je niet gebruikt maar kennis en deskundigheid die er echt toe doet. Ook gaat het over instroom van nieuwe medewerkers zonder zorgachtergrond. Wat heeft je interesse, waar ligt je talent en wat heb je nog nodig om je werk goed te kunnen uitvoeren?

Werkplezier en zeggenschap van medewerkers is hierin een belangrijke voorwaarde, ontwikkelen moet leuk zijn en er ook direct toepasbaar zijn. Dat kan door niet meer uit te gaan van ‘bevoegd is bekwaam’, maar van ‘bekwaam is inzetbaar’.  

Kenmerkend voor de werkwijze van het hele project is dat niet van bovenaf wordt bepaald wat er gedaan moet worden maar dat er wordt aangesloten bij de behoefte van medewerkers die zich moeten/willen bekwamen. Niet de behoefte aan vinken staat voorop maar we gaan naar vonken. De reden waarom dit project 2 jaar loopt is juist omdat we het gezamenlijk willen doen en dat kost tijd. Binnen een half jaar kunnen we systemen inrichten maar zeggen- en vakmensschap teruggeven aan de professional heeft tijd nodig. Ons DNA moet veranderen.

Medewerkers en nieuwe medewerkers die meer bekwaam willen worden krijgen nu een gesprek over wat mogelijk is in plaats van een nee te horen want het past niet bij je bevoegdheid. Het effect is nu al dat er veel zittende/nieuwe medewerkers (deel)certificaten halen (tot nu toe zijn 250 mensen opgeleid) waardoor zij op een andere manier inzetbaar zijn en veel meer op hun talenten worden ingezet.

Omdat Beweging 3.0 niet de enige ouderenorganisatie is die met dit probleem is er besloten om actief deel te nemen aan het lerend netwerk ‘Bekwaam is inzetbaar’ van werkgeversorganisatie Utrechtzorg vanuit de gedachte alleen gaat het sneller maar samen komen we verder. Delen we kennis, werken we samen in opleidingstraject en inspireren we elkaar in deze transitie.

Stem voor de publieksprijs
Naast de prijs van de jury wordt er ook een publieksprijs uitgereikt. Jij kunt stemmen op één van de vijf genomineerden. Wie heeft volgens jou de meeste beweging gecreëerd?
Stem!

Bekijk hier alle genomineerden.