Ben je geïnteresseerd in innovatieve arbeidsmarktoplossingen die écht werken? Koplopers in zorg en welzijn vertellen op 20 juni 2024 hoe zij met uiteenlopende initiatieven aan de slag zijn gegaan vanuit de thema’s komen werken, blijven werken en anders werken.

De Koploperbijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met deRotterdamseZorg. Tijdens de bijeenkomst worden nieuwe Koplopers benoemd door het ministerie van VWS. Koplopers zijn impactvolle initiatieven bedacht en uitgevoerd door samenwerkende zorg- en welzijn organisaties. Deze koplopers nemen je mee in de initiatieven en gaan daarna in meerdere presentatierondes in gesprek met geïnteresseerden over hun oplossingen, leerervaring en aanpak. Je hoort hun succes- én hun faalfactoren! Het doel is om van elkaar te leren en mooie initiatieven verder te brengen.

Deze Koploperbijeenkomst combineren we met een actief middagprogramma in ‘De Werkplaats’. Dit is dé plek om samen aan de slag te gaan om verandering in de eigen praktijk verder te brengen. We doen dit door een gevarieerd programma waar leren van elkaar, inspireren en samen netwerkleren centraal staan. Je kunt deze middag kiezen uit een aantal interactieve werksessies. Meer informatie over De Werkplaats en aanmelden

Waar en wanneer

Datum: 20 juni 2024

Locatie: De Fruitvis, Marconistraat 43, 3029 AH Rotterdam 

Programma

09.00 – 09.30 uur inloop en ontvangst
09.30 – 09.45 uur Plenaire opening door het Actie Leer Netwerk en deRotterdamseZorg
09.45 – 10.30 uur Benoeming nieuwe Koplopers voor het ministerie van VWS
10.30 – 12.00 uur In drie rondes in gesprek met de nieuwe Koplopers
12.00 – 12.30 uur Terugkoppeling en afronding
12.30 – 13.00 uur Doorklets lunch
13.00 – 16.00 uur De Werkplaats (2 workshopsrondes)

Nieuwe Koplopers

Traject Kansrijk: Statushouders aan de slag binnen de gehandicaptenzorg
Gehandicaptenzorgorganisatie Amarant brengt zowel het personeelstekort als kansen voor statushouders bij elkaar in het traject Kansrijk. Vanuit Kansrijk zijn statushouders die affiniteit hebben met de zorgsector actief benaderd voor een intensief leerwerktraject. Aan het eind van het traject zijn dit volwaardige collega’s die kunnen doorstromen naar een betaalde functie, of een BBL-opleidingstraject. Daarmee biedt Kansrijk een oplossing voor de arbeidsmarktkrapte in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

Veranderen in de zorg (doe je) met alle medewerkers
De werkvloer heeft de meeste kennis van een organisatie. Niet zo gek dus om op die plek te beginnen om problemen op te lossen. Alleen hoe geef je dat als organisatie handen en voeten? Het Spaarne Gasthuis zette in op de Deep Democracy methodiek om tot besluiten te komen die door de medewerkers werden gedragen.  

Digitaal buurtcentrum Rosa: Digitaal ontmoeten en meedoen is fijn voor bewoners en professionals
Een gezellige lokale ontmoetingsplek, maar dan online: dat is het digitale buurtcentrum Rosa. Dit platform is het verlengstuk van het fysieke buurtcentrum in de wijk Lombok in Utrecht. De digitale versie lijkt in alle aspecten op haar fysieke evenbeeld: er is een gezellige huiskamer, er zijn leuke dingen te doen en je vindt er het laatste nieuws uit de wijk. Sociaalwerkorganisatie DOCK ontwikkelde dit eerste digitale buurtcentrum van Nederland vanuit de gedachte dat iedereen mee moet kunnen doen in onze digitaliserende samenleving.

Diversiteit en anders werken als arbeidsmarktoplossing
Laurens maakt een hele nieuwe beweging; van zorgen voor naar samen leven. Daarbij zien zij juist diversiteit als (arbeidsmarkt) oplossing. Laurens wil graag dat de ouder wordende mensen zo zelfstandig en betekenisvol mogelijk van het leven geniet. Ieder mens doet er toe en wil gelukkig zijn, dat ondersteunt Laurens. Dat vraagt, zeker in deze tijd, een andere manier van (samen)werken en denken in nieuwe oplossingen. In dit artikel zoomen we in op de resultaten die met deze bredere aanpak zijn behaald bij Laurens Delfshaven.

Relationeel samenwerken om verzuim tegen te gaan
De zorgsector heeft al jaren te maken met hoge verzuimcijfers. Dit geeft de nodige druk op cliënten, medewerkers en zorgorganisaties. Twaalf organisaties in de VVT sector in Gelderland ondernamen actie om het tij te keren en gezamenlijk het verzuim structureel omlaag te brengen. In 2019 werd het project Verzuim Innovatieve Aanpak (VIA) gestart, begeleid door Zorgbelang Inclusief. Het project maakte onderdeel uit van het programma ‘Waard om voor te Werken’ van WZW. Nieuw was om vanuit cliëntenperspectief te starten. Ook, of misschien wel juist, zij ondervinden de gevolgen van verzuim en verloop. Dit leidde in vier jaar tot de innovatieve aanpak ‘Relationeel werken’ die ook in de praktijk werd getoetst. Eind 2023 is het project afgesloten. Met mooie resultaten en de nodige lessen om hier navolging aan te geven.

Servicemedewerker ontzorgt zorgcollega
Het personeelstekort in zorg en welzijn vraagt om creatieve oplossingen. Het Maasstad Ziekenhuis en schoonmaakbedrijf Hago Zorg hebben daarom een nieuwe functie in het leven geroepen: de servicemedewerker. Een servicemedewerker verricht de basis schoonmaaktaken op de afdelingen. Daarnaast ontzorgt deze medewerker zorgcollega’s door oneigenlijke taken over te nemen zoals het checken en aanvullen van prik- en verbandkarren, bedden opmaken en verschonen en het schoonmaken van medische hulpmiddelen.

Meer efficiënte zorg door samenwerking in VTT Rijnmond
In de snel veranderende zorgsector is efficiëntie van cruciaal belang om de beste zorg te kunnen bieden aan patiënten. Twee grote thuiszorgorganisaties in de regio Rotterdam, Aafje en Laurens, spelen in op de toename van ziekenhuisverplaatste zorg door het samenvoegen van hun verpleegkundige technische teams. Dit initiatief laat zien hoe deze samenwerking bijdraagt aan de optimale inzet van personeel, efficiëntere en kwalitatief betere zorgverlening, betere ondersteuning voor patiënten én kostenbesparing in de regio Rotterdam.

Aanmelden Koploperbijeenkomst

Het is op dit moment niet meer mogelijk om in te schrijven voor deze bijeenkomst. Wil je toch komen? Mail dan naar info@actieleernetwerk.nl.

Met wie wil je deze link delen?

Deel