De medewerkerstekorten zijn ook doorgedrongen tot de verpleegafdeling Cardiothoracale chirurgie van het Amsterdam UMC. Deze afdeling kreeg steeds meer moeite om verpleegkundigen aan te trekken en te behouden. Door het toenemende aantal taken ervaarden de verpleegkundigen een hoge werkdruk, wat ten koste ging van het werkplezier. Om tot een oplossing te komen keek Hoofdverpleegkundige Astrid Bijl naar kwaliteiten in plaats van tekortkomingen. Het resultaat? Een volledig nieuw zorgproces.
De zorgondersteuner
Het doel van Functiecreatie in het UMC was om de werkdruk te verlagen en het werkplezier te verhogen. Het nieuwe zorgproces vermindert verstoringen en geeft meer continuïteit van zorg. Maar nog belangrijker, het geeft ruimte voor taakdifferentiatie en het creëren van een nieuwe functie: de zorgondersteuner. Deze functie wordt vervuld door statushouders.
Verminderde werkdruk en meer werkplezier
“Door de zorgprocessen op deze manier anders in te richten, is het mogelijk om de taken van 30% van de verpleegkundigen uit te laten voeren door zorgondersteuners,” aldus initiatiefneemster Astrid Bijl. “Als je het team meeneemt en de bedoeling duidelijk – namelijk de werkdruk verlagen en werkplezier vergroten – dan zijn de mogelijkheden eindeloos.”
De werkdruk voor de hoger opgeleide verpleegkundigen is hierdoor lager. Dit biedt de ruimte om te werken aan hun eigen ontwikkeling en om zich te concentreren op werkzaamheden die bij hun functie horen, maar waar ze tot op heden nooit aan toe kwamen. Het model dat ontwikkeld is voor de cardiologie afdeling is generaliseerbaar en schaalbaar, en krijgt navolging op andere afdelingen in het ziekenhuis en andere zorgorganisaties.
Bekijk hieronder het interview met Astrid Bijl van Functiecreatie in het UMC!